Semnarea Memorandumului de Unire și crearea Ligii Aleșilor Locali Unioniști, care a avut loc la Iași pe 10 martie, este un act al responsabilității noastre pentru viitorul demn al românilor basarabeni. Rezoluția adoptată care prevede lichidarea hotarului de la Prut, implicare mai serioasă a Parlamentelor de la Bucureşti şi Chişinău şi a altor instituţii în pregătirea mult doritei reveniri a Moldovei Răsăritene la Patria Mamă sunt deja intenții concrete, care vor mări considerabil numărul cetățenilor care se pronunță pentru Unire.
De ce este important acest pas logic de la Iași? Fiindcă oricât de promițătoare ar fi declarațiile oficialilor, admiterea statelor din parteneriatul Estic în Uniunea Europeană nu este un obiectiv realist. Potrivit datelor unui sondaj de opinie recent populația Austriei se pronunță în proporție de 71 la sută împotriva admiterii de noi state în UE. Nemții de asemenea nu au mare dorință să ne vadă în această structură. Procentul celor care ar spune ”nu” este de 67. Șaizeci și patru de procente din populația Luxemburgului nu consideră oportună extinderea UE. Francezii se pronunță împotriva ei în proporție de 63 la sută, belgienii -61 și finlandezii – 61.
Pe de altă parte, vedeți cumva demersuri ale oficialilor de la Chișinău pentru a convinge aceste state că suntem buni de UE? Hai să fim serioși – furtul miliardului și nerespectarea sugestiilor și recomandărilor Consiliului Europei transformă R.Moldova într-o republică care nu va fi admisă în UE nici în următorii 30 de ani.
Pe fundalul unor ostilități tot mai pronunțate dintre Rusia şi Occident care i-a impus sancțiuni pentru ocuparea Crimeii și războiul din estul țării nu vedem cum am putea spera la o admitere. Aceasta cu atât mai mult , cu cât la Chișinău, omul Kremlinului Dodon visează la federalizare, ea însemnând că Transnistria și Găgăuzia nu vor accepta niciodată intrarea R.Moldova în UE.
Cei care nu văd politica duplicitară a lui Dodon, susținut cu miliarde de dolari de la Kremlin sunt , de fapt, susținătorii lui convinși din culise. Rusia pompează cu mulţi bani grupurile politice şi mediatice, de business şi centre semiculturale, pâzindu-și interesele în Moldova.
Repet, pentru anul 2018 Rusia speră la renunțarea de către Chișinău la agenda de asociere cu UE, precum și la crearea unui nou stat ”comun” cu Găgăuzia și Transnistria în capul mesei. Asta se va întâmpla în cazul în care Dodon va ajunge la putere. Aici există scheme strategice ascunse, alianțe încheiate nu de azi și nu de ieri. Deci, cei care nu vor veni duminică în PMAN pot fi considerați susținătorii taciți ai lui Dodon.
E mai grav că Dodon nu este pus la respect. El atâtă discordia interetnică, creând patru republici înloc de una, pe care vrea să i-o servească pe tavă lui Putin. El și partidul său nu ascund acest lucru.
Iar forțele democratice proeuropene autentice nu sunt suficient de bine auzite, fiindcă nu dețin televiziuni. Pentru ca ele să fie înțelese și urmate de către alegători se impun acțiuni conjugate ale românilor de pretutindeni.
Nu cred că Dodon își va reveni prea repede din șocul pe care l-a avut atunci când satul său de baștină, Sadova, a semnat Actul Unirii. Pentru el surprizele vor continua duminică, 25 martie când în Piața Marii Adunări Naționale se vor aduna români din întreaga țară pentru a marca Unirea Basarabiei cu patria-mamă.
Nu vreau să anticipez. Ar fi bine ca la ele să fie prezenți și reprezentanți ai celor două guverne, să fie expediat mesaje ale președintelui Iohannis și prim-ministrului Dăncilă. De ce? Ei ar întări convingerea oamenilor că nu sunt singuri că standardele de viață ridicate nu sunt un vis, ci o realitate posibilă.