Iurie Chirinciuc

Tinerii și Diaspora

vor salva                    

Neamul și Țara !

(Română) Putin i l-a trimis în ajutor lui Dodon pe Dmitri Nikolaevici

14.07.2018
Share Button

Evident, prin numirea lui Kozak în calitatea de reprezentant special pentru dezvoltarea problemelor economice dintre Federația Rusă și Republica Moldova, Vladimir Putin urmărește confederalizarea R.M. Despre ea s-a vorbit chiar în cadrul primei vizite a lui Dodon la stăpânul său de la Kremlin. Analiști de curte au estimat atunci că Rusia nu trebuie să mai calce pentru a doua oară pe greblă și să admită ca Transnistria să nu fie declarată confederație.


O șovină cu veleități de analistă politică a scris în ziarul ”Izvestia”, comentând conferința de presă ținută de Putin și Dodon Moscova, în cadrul primei sale vizite: ”Moscova nu va ierta trădarea, dacă cineva de pe malul drept al Nistrului va încerca să joace numai după regulile sale, abuzând de încrederea Rusiei și acționând în detrimentul intereselor ei. La timpul lor cei din Tbilisi și Kiev, din câte mi se pare, s-au convins de aceasta”


Dodon nu a infirmat aceste opinii. Dimpotrivă, el a avansat problema federalizării R.M., evitând să spună că aceasta va fi o confederalizare. Dodon s-a deplasat la Comrat unde a declarat, cu subiect și predicat, că susține crearea celei de-a treia republici în R.M. „Dmitri Nikolaevici Kozak este un profesionist și un partener demn de dialog, care cunoaște foarte bine specificul Republicii Moldova. Sper, în scurt timp, să am o întrevedere de lucru cu dumnealui și să lansăm un dialog pe marginea mai multor probleme care s-au acumulat pe agenda bilaterală și regională”, a comentat el.


Kozak este cunoscut în Republica Moldova pentru tentativa nereușită de federalizare a Republicii Moldova în anul 2003, în vederea rezolvării conflictului transnistrean în interesul Kremlinului. Ulterior el a procedat anume așa după cum a spus. A semnat un Memorandum privind calitatea de observator a R.M. la Uniunea Eurasiatică. Dodon l-a numit, de fapt, pe Snegur agresor, care a început conflictul de pe Nistru, pe când noi, de fapt, ne-am apărat independența luptând împotriva ocupanților ruși.




Dodon se bucură de numirea lui Kozak. Presupun că el a dorit-o, fiindcă a promis să revină asupra Memorandumului Kozak, care este unul ce presupune confederalizarea R.M. Chiar dacă neagă, Dodon și-a asumat confederalizarea R.M. La Moscova, nu în altă parte el a spus că datoriile de aproape 7 miliarde de dolari ale Transnistriei. Ce va face la modul concret Dodon? El va permite prin confederalizare ( Transnistria va fi un subiect indepednent ) ca Rusia să-și creeze o bază militară pentru vecie în Transnistria. Punct. Tactica Rusiei e cunoscută. A fost utilizată în Ucraina și în Asia Mijlocie.


De fapt, toți ținem minte declarațiile lui Krasnoseliski după vizita lui Dodon la Tiraspol. El a afirmat că Transnistria va fi stat independent, iar cu Dodon va discuta doar problemele de ordin economic. Transnistria, potrivit lui, va intra în componența Rusiei. Anume de la această ipoteză va porni Kozak, revenit la Chișinău, unde va negocia, firește cu guvernarea, se va întâlni cu Dodon. Nu este exclus că va încerca să se întâlnească într-un format extins cu Dodon, Candu și Filip. Aceștia ar trebui să respingă o asemenea întrevedere, neadmițând ca Dodon să acumuleze punctaj electoral în ajunul campaniei generale din această toamnă.


Deci, acesta este scopul real al lui Putin. El a creat un front invizibil al războiului hibrid în R.M. și vrea să ne adoarmă vigilența. Iată de ce e important ca Dodon să fie demis cât mai repede posibil așa după cum a cerut fracțiunea liberalilor. Anume de această mișcare a PD va depinde crearea unui larg front european. Va fi o dovadă că PD nu face jocurile Kremlinului.


Ce oare trebuie să ne îngrijoreze? E straniu că nici Maia Sandu, nici Andrei Năstase nu au comentat numirea lui Kozak. Admit că e din cauza necunoașterii istoriei și a lipsei de experiență. Deocamdată.



Share Button