Iurie Chirinciuc

Tinerii și Diaspora

vor salva                    

Neamul și Țara !

(Română) PL a obținut o victorie în lungul drum de eliminare a imperialismului cultural rusesc din Republica Independentă Moldova.

05.06.2018
Share Button

Извините, этот техт доступен только в “Română”. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Se putea altfel? Indivizi și individe din partidul socialiștilor, supranumit și al ciumei roșii, au venit să protesteze în fața Curții Constituționale, deși nu aveau nici un motiv. Bătrâncea și Hrenova, alți pretinși moldoveni pentru care Uniunea Eurasiatică e sinonim cu URSS au scandat într-un stat care are limba română drept oficială: ”Jos mâinile de pe limba rusă!”
Cu toate acestea, Curtea Constituțională a abrogat legea care conferă limbii ruse statut de limbă de comunicare între națiuni. Potrivit judecătorilor, această lege este depășită de realitatea istorică şi inutilă.
Socialiștii au aberat ca întotdeauna susținând că liberalii vor să blocheze accesul la educaţie, posibilitatea de a participa în administraţia publică centrală şi cea locală a cetăţenilor care vorbesc limba rusă. Ei uită că în R.Moldova doar patru procente din populație se consideră etnici ruși și că rusa nu poate fi limbă de comunicare interetnică.
Astfel Dodon a fost lipsit pe vecie de posibilitatea de a mai declara limba rusă drept oficială, deși dorea cu toată ființa acest lucru pe care i-l cere Putin. Numai că judecătorii de la CC au tras concluzia că legea care asigură rusei statut de limbă de comunicare interetnică e demodată şi inutilă. Prin urmare, ei au decis abrogarea acesteia.
Au perfectă dreptate: este vorba de o lege a Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti, formațiune statală care de facto nu mai exista de 28 de ani.
Evident, a fost obținută o mică victorie în procesul de transformare a limbii române drept una de comunicare interetnică. În decizia Curţii Constituţionale se menționează că problemele legate de respectarea drepturilor minorităților etnice şi lingvistice ţin de competenţă forului legislativ.
Deci, majoritatea parlamentară este obligată să inițieze o dezbatere care ar viza diminuarea rolului limbii ruse. Asta în cazul în care au aspirații europene. Mă tem că și această problemă va rămâne pentru viitorul legislativ.
De ce spun așa și nu altfel? Fiindcă aleşii poporului examinează de câteva luni în comisiile parlamentare includerea limbii române în Constituţie, iar dezbaterea în plen a iniţiativei e greu de imaginat în lipsa unui consens predictibil.
Toată lumea știe cine se opune modificării Constituției. Odată cu victoria lui Andrei Năstase la primăria Chișinău în fața lui Ivan Ceban și cu iminenta creare a unei largi coaliții europene, majoritatea va lăsa să prăfuiască pe poliță aceste recomandări ale Curții.
Share Button