Iurie Chirinciuc

Tinerii și Diaspora

vor salva                    

Neamul și Țara !

(Română) BREXIT-UL, UN TEST DE REZISTENȚĂ PENTRU UE?!

28.06.2016
Share Button

Извините, этот техт доступен только в “Română”. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

brex 2


Săptămâna trecută s-a încheiat cu o explozie puternică pe piața politică europeană. Votul dat de cetățenii englezi pentru ieșirea Regatului Unit al Marii Britanii din Uniunea Europeană a surprins o întreagă lume. O astfel de decizie poate că era așteptată, după ce în ultimul an, comunitatea fără frontiere a fost ținta mai multor atacuri teroriste, dar și a valului masiv de imigranți islamiști. Și cum fiecare om se gândește la siguranța sa, pe alocuri acest vot era unul firesc.


Marea Britanie este, prin dezvoltarea ei istorică, prin tradiițiile culturale și climatul psihologic, probabil cea mai de sine stătătoare națiune istorică a Europei. Prin geografie, prin rolul pe care l-a avut în descoperirea și hașurarea lumii, este una dintre cele mai mari și ultima, în ordine cronologică, puteri imperiale ale Europei.  În această situație cred că, dincolo de emoțiile puternice ale unora și ale altora, pentru că taberele au fost destul de apropiate ca ordin de mărime, și de deconturile politice imediate, care vor cunoaște o evoluție dramatică pe termen scurt, e vorba și de înlocuirea unei clase politice, dincolo de asta cred că englezii își vor găsi ritmul de croazieră, spre deosebire de Germania și chiar de Franța.


brex 3


Regatul Unit a avut mereu o economie durabilă, dar și o stabilitate financiară de invidiat, care după analizele internationale se clasează  pe locurile doi sau trei la nivel mondial.  Iar lira sterlină, care este una dintre cele mai vechi și rezistente valute internaționale și-a menținut vehemente  statutul de lider la bursele internaționale.


Această decizie a cetățenilor britanici a dat apă la moara euroscepticilor, dar și a rușilor, care s-au dovedit a fi destul de vulnerabili în urma acestei decizii. Acum, marii lideri care au creat această Uniune trebuie să se adune, să gândească la rece noi strategii pentru a menține dar și dezvolta comunitatea fără frontiere.


În aceste momente grele, Republica Moldova trebuie să fie alături de partenerii europeni, pentru a-I încuraja și pentru a le demonstra că noi, nu ne-am pierdut speranța și că în viitor ne vedem alături de ei. Cum vom ajunge acolo, este deja o altă întrebare.  Acum nu mă duce gândul decât la cetățenii români, dar și cei moldoveni care muncesc în Regatul Unit și care sper să nu fie afectați de această mișcare radical de pe axa politică. Oricum, vectorul de orientare externă al Republicii Moldova nu poate fi reîntors. Nu trebuie să întoarcem spatele Uniunii Europene, din potrivă trebuie să susținem calea integrării în spatial comunitar, chiar dacă se aruncă cu pietre din ograda vecinului. Însă aceasta este o soluție de lungă durată.


Pentru moment, cred că, unica salvare a Republicii Moldova este reUnirea cu patria mama, România, care de un deceniu se află în familia europeană, și care are asigurate toate conexiunile cu cele mai influente puteri mondiale. Acest lucru ne va scăpa de criza financiare care pare să nu se mai termine din cauza furtului miliardului, iar starea de viață a cetățenilor se va îmbunătăți.

Share Button