Iurie Chirinciuc

Tinerii și Diaspora

vor salva                    

Neamul și Țara !

(Română) Amendamentul potrivit căruia Rusia e declarată stat ocupant al raioanelor din stânga Nistrului trebuie să dea nașetre unei puternice mișcări unioniste

17.04.2022
Share Button

E de la sine înțeles că negocierile dintre Ucraina și Rusia vor dura. Căci președintele Zelenski a declarat că prioritățile sale în negocieri sunt destul de clare : sfârșitul războiului, garanțiile de securitate, suveranitatea, restabilirea integrității teritoriale, garanții reale pentru  protecția Ucrainei.

Rusia nu va accepta niciodată ca peninsula Crimeea, republicile Donețsk și Lugansk să intre în componența Ucrainei. Va începe un lung proces de negocieri care poate dura 30 de ani ca și cele ale ”pașilor mici” în soluționarea diferendului Transnistrean.

Precum se știe,  amendamentul prin care Rusia este recunoscută ca stat agresor a fost propus de către eurodeputatul român Titus Corlățeanu și a fost susținut în unanimitate de 216 europarlamentari. S-a întâmplat aproape concomitent cu votarea (tot unanimă) în senatul SUA a unei rezoluții în care Vladimir Putin este recunoscut drept „criminal de război” și se solicită o anchetă asupra acțiunilor președintelui rus.

E păcat că ministrul externe, Nicu Popescu,  a apreciat că votul de la APCE este „o opinie politică a parlamentarilor care reprezintă Consiliul Europei, adoptată într-o declarație care vizează, mai întâi de toate, situația din Ucraina”.Potrivit lui Rep. Moldova „va continua să caute soluții pentru reintegrarea țării prin dialog și negocieri”, dar a precizat că Moldova insistă în continuare asupra retragerii trupelor ruse din stânga Nistrului. „Moldova este un stat neutru. Neutralitatea noastră presupune că nu participăm la acțiuni militare ale altor state”, a repetat el.





Astfel, în condițiile unei crize economice, politice și sociale de proporții,când este clar că nu ne vom descurca de unii singuri, unica soluție de a depăși această tragedie națională este Unirea. Avem déjà sprijinul APCE care a declarat că avem în statul suveran un”teritoriu ocupat de Rusia”. Acest fapt schimbă radical limbajul folosit de acest forum parlamentar paneuropean față de statutul incert al regiunii transnistrene – un factor de ambiguitate largă pentru Rusia, care nu a ezitat să-l exploateze pentru a-și menține controlul asupra proceselor democratice din Republica Moldova.

O mișcare unionistă consolidată în frunte cu PL la nivelul întregii țări,cu aliați puternici ca ucrainenii ne vor permite să restabilim adevărul istoric la care se referea și președintele Băsescu.

Să ne amintim că președintele europarlamentar acum spunea că hotarul nostru este pe Nistru. ” România are obligația să nu repete greșeala enormă din istoria noastră, pe care a făcut-o mareșalul Antonescu trecând Nistrul. România s-a transformat în agresor în momentul în care a trecut Nistrul.” Potivit lui soarta regiunii transnistrene trebuie rezolvată „la masa negocierilor cu Ucraina, pentru că e un teritoriu care i-a aparținut cândva; cu Moscova, pentru că are 21.000 de tone de armament și muniție în depozitele din Transnistria și are și trupe rusești acolo, și cu Bucureștiul, pentru că Unirea cu Rep. Moldova îi dă legitimitate să se așeze la masa de negociere și să facă propuneri.”


Trebuie să conștientizăm că intrăm într-o nouă realitate geopolitică, că șansa noastră rezidă într-o strategie comună a unui singur partid unionist, care va avea carte de căpătâi un pact ca cel de la Snagov cu o singură prioritate care nu se va discuta – Unirea!



Share Button