Извините, этот техт доступен только в “Română”. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.
Ieri, în cadrul unei emisiuni televizate de propagandă internă curată, dl Candu, a declarat că , deși există probleme financiare, alegerile noi din municipiul Chișinău se vor desfășura în termenele prevăzute de lege. Deci, nici la toamnă, odată cu scrutinul general, nici peste un an, dar în 20 mai, scrutinul se va desfășura conform legii.
De ce? Fiindcă guvernarea a găsit bani ca să organizeze referendumul privind revocarea primarului ales, Dorin Chirtoacă, deși el era inutil știindu-se că va eșua. Dar, cu toate acestea a fost desfășurat și rezultatele lui s-au dovedit a fi catastrofale pentru organizatori – socialiști, democrați și consilierii municipali ai lui Leancă. Apropo, consilierii lui Leancă, inclusiv un vice primar Ruslan Codreanu au fost aduși în CMC pe gârbul lui Nantoi care l-a abandonat, nefiind de acord cu politica lui Leancă, ex-ministru de externe, ex-prim-ministru, ex- vice președinte al parlamentului, prim vicepremier pentru integrare europeană, transformat în giruetă politică în care suflă cui nu-i este lene, el întorcându-se la primul efort respirator in direcția necesară.
Tentația de a amâna alegerile noi și a-i permite doamnei Radu să-și ”etaleze” calitățile de manager e mare, dar există Consiliul Europei, Uniunea Europeană, SUA care urmăresc cu maximă atenție dacă sunt respectate prescripțiile democratice.
Deci, alegerile noi din municipiul Chișinău vor trece sub semnul Unirii, fiindcă numai România acordă asistență Chișinăului, lucru pe care l-a făcut și îl va face, Dorin Chirtoacă fiind un unionist deschis, sincer.
El și-a motivat decizia de a-și prezenta demisia. Nu vrea să fie complice la consolidarea unei dictaturi. Despre aceasta a fost informat Congresul Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei, se știe la UE și Washington.
Se cunosc atât de multe, încât șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko a declarat, avându-l în vedere în primul rând pe Chirtoacă: „Cred că este și în interesul politicului, al sferei politicului, și în mod sigur este și în interesul cetățenilor, să se facă un pas spre viitor și să se lase în trecut această cultură politică de dosare, de presiuni asupra oamenilor. ”
Exact același îndemn se conține și într-o postare pe FB a ambasadei SUA la Chișinău: „Aceste presiuni ( dosarele politice ) – care deseori duc la migrația dintr-un partid în altul – diminuează încrederea câștigată cu greu a cetățenilor. Împărtășim opinia Consiliului Afaceri Externe al UE cu privire la „importanța asigurării funcționării imparțiale a organelor de drept și a sistemului judiciar” și le împărtășim îngrijorările cu privire la „cazurile de urmărire penală împotriva unor avocați, judecători și oponenți politici”.
Ce rezultă din aceste declarații:
1. că Dorin Chirtoacă a fost suspendat ilegal din funcția, contrar rezoluției Congresului Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei;
2. că el și-a prezentat demisia pentru a asigura parcursul european românesc al celui de-al doilea oraș românesc;
Incontestabil, fiind victimă, primarul ales, demisionar acum, va face o acerbă campanie pentru candidatul liberal, evident, în cazul în care nu va fi băgat la închisoare în urma unor delațiuni ale complicilor-făptași, aduși ca martori în proces, fapt ce contravine drepturilor omului și noul-vechi ministru al justiției nu poate să nu ceară stoparea acestor ilegalități.
Candidatul PL va intra în turul doi de scrutin și în cadrul lui, și exact așa ca pe timpurile comuniștilor îl va învinge pe reprezentantul socialiștilor.
Cum va proceda PD care nu are absolut nicio șansă în municipiul Chișinău? Va susține candidatul liberalilor sau va proceda ca în al doilea tur de scrutin prezidențial când din pasa lor a câștigat Dodon? Dar cum va proceda Băsescu care se identifică și cu PUN-ul? Evident, va susține candidatul unionist la funcția de primar al Chișinăului.
Anume referendumul eșuat anunță crearea unui puternic val pro-unionist la Chișinău, mai ales după ce d-na Radu a declarat că în Chișinău ”există o sumedenie de naționalități” (oare cum de nu a zis popoare strâns unite în jurul partidului?!) .
Repercusiunile acestei afirmații vor fi fatale dat fiind că Vladimir Plahotniuc, liderul PD, la întrevederea cu Andi Cristea, Europarlamentar şi Preşedinte al Delegaţiei la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova şi cu Titus Corlăţean, senator român şi membru al Comisiei de Politică Externă a Senatului României, a declarat: "Noi am simţit sprijinul şi suportul, umărul României atunci când ne-a fost cel mai greu. Asta nu se uită. Probabil că, în 2016, România era singura care mai credea în Moldova. E important pentru noi şi apreciem suportul pe care ni-l oferiţi."
Mai mult, Radu a fost primită la București de către primarul Firea. Au semnat și un document, iar ultima, întru amintirea Centenarului Unirii i-a dăruit o ie. Interesant, Radu va mai repeta povestea cu ”sumedenia de naționalități care locuiesc în Chișinău” și la întrevederea din luna martie de la Chișinău? Va îmbrăca ia cadoul dăruit de Firea?
Deci, la București, s-a realizat o anumită duplicitate a guvernării de la Chișinău și ea nu va rămâne fără repercusiuni.
Tentația de a le amâna și a-i permite doamnei Radu să-și ”etaleze” calitățile de manager e mare, dar există Consiliul Europei, Uniunea Europeană, SUA care urmăresc cu maximă atenție dacă sunt respectate prescripțiile democratice. În cazul în care ele sunt neglijate, guvernul își poate lua rămas de la speranța de a intra în posesia creditelor pe care le așteaptă ca pe o pernă cu oxigen.