Извините, этот техт доступен только в “Română”. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.
Astăzi , în cadrul Marii Adunări Centenare, am asistat la un nou început al Unirii Basarabiei cu România. În luna aprilie, mesagerii unionismului se vor deplasa din casă în casă și vor colecta semnături pentru Reîntregirea Neamului Românesc.
Evenimentul a fost dominat, incontestabil, de prezența la eveniment a președintelui Traian Băsescu și a primarului de Chișinău, deținutului politic, Dorin Chirtoacă.
După ce au fost împreună la Vilnius, acolo unde Dorin Chirtoacă a fost invitatul președintelui Băsescu ca participant la semnarea Acordului de Asociere dintre R. Moldova și UE, dar înainte de orice, ca realizator al proiectului Reîntregirii României ca stat unitar, trunchiat de Hitelr și Stalin, între cei doi s-a așternu o răceala inexplicabilă.
Astăzi i-am văzut pe ambii pe scena Marii Adunări Naționale. Ei au rostit discursuri înflăcărate din care rezultă clar că interesul național a prevalat și că dreapta unionistă pro-europeană își va uni eforturile pentru a participa într-o extinsă alianță cu un deziderat neascuns, declarat deschis în Campania Electorală din 2018 - UNIREA.
”Le cerem parlamentelor de la Chișinău și București, ca în anul centenarului să facă încă o dată Unirea! Mulți spun că le este greu, dar 100 de ani în urmă nu a fost greu? Este o chestiune de demnitate națională, reîntregirea țării! Moldovenii sunt cetățeni ai României! Unirea este cea de care are nevoie şi România, şi R. Moldova. Nu există alt drum pentru restabilirea demnităţii poporului român decât reîntregirea ţării”, a spus Traian Băsescu.
„Frați și surori români! Oameni buni, a venit timpul să trecem Prutul liber, fără vamă și fără grăniceri. Așa cum Berlinul a dat jos zidul care îl despărțea, așa și noi să eliminăm bariera de la Prut. În 1918, Sfatul Țării a votat Unirea. În 1939 ne-au dezbinat și de atunci avem o rană care sângerează. Nu se va prinde niciodată până nu se va face Unirea. Unire, frați români!”, a declarat Dorin Chirtoacă.
Aceasta a fost, redusă la esență importanța evenimentului de astăzi.
I-am cuprins cu sufletul și i-am îmbrățișat pe cei peste 130 de primari din localitățile care au semnat Actul Unirii. L-am apreciat, în special, pe dl primar Vladimir Susarencu, primar în localitatea de baștină a lui Dodon. El a menționat că nu poate exista alte vrere în Sadova decât Unirea. A vorbit despre lupta extrem de grea pe care au dat-o împotriva dodonismului și a ilustrat printr-un exemplu concret din care am înțeles că frați ne sunt românii care au reparat grădinița din Sadova, dar nu ostașii ruși ai războiului hibrid.
Am reținut, firește și declarația poetului Nicolae Dabija care a cerut ca parlamentul și guvernul să lichideze funcția de președinte al R.Moldova și să scăpăm de dodonism ca și curent rus.
Dodon a reacționat bolnăvicios. Din vila de la Condrița, construită pe banii poporului , el a rânjit răutăcios, fapt ce înseamnă că Dodon nu va ajunge niciodată la putere în R.Moldova. E un început de plecare a acestuia din R.Moldova.
În final participanții la manifestare au adoptat Proclamația Marii Adunări Centenare. În baza acestui document, Unirea Basarabiei cu România este unica soluție de supraviețuire și progres al românilor dintre Prut și Nistru.