Извините, этот техт доступен только в “Română”. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.
În Declarația-replică, adresată Dumei de stat a Federației Ruse de către parlamentul de la Chișinău se arată tranșant că, Moscova finanțează anumite partide din R.Moldova. E adevărat, autorii Declarației au evitat să spună care sunt aceste partide, dar noi ne dăm prea bine seama – e vorba de partidul socialiștilor, condus de către Margaret Thatcher, așa după cum a numit-o Dodon pe Greceanâi cea care l-a trădat pe Vladimir Voronin după ce a decorat-o cu ordinul Republicii.
Kremlinul finanțează prin firme intermediare din off-shore televiziunile lui Dodon, campaniile zgomotoase, e gata să-i finanțeze protestele pe care așa-numitul președinte vrea să le organizeze, dar se teme de contramăsuri ale patrioților care îl vor elimina de pe scena politică.
Dodon nu aduce un cuvânt de mulțumire statului român pentru asistența acordată R.Moldova. Vă amintesc, acestuia i-a plăcut când grădinița din satul său a fost reparată din bani românești.
Nu cred că Dodon se va trezi, însă recent a fost difuzat "Raportul naţional privind asistenţa oficială pentru dezvoltare acordată de România în anul 2016", făcut public de Ministerul Afacerilor Externe.
Astfel, bugetul naţional total destinat asistenţei pentru dezvoltare, raportat de România în 2016, a fost de 240 milioane de euro, reprezentând 0,14% din Venitul Naţional Brut. Contribuţiile multilaterale reprezintă 59% din fondurile acordate de România la nivel naţional, iar cele bilaterale - 41%.
Principalul stat beneficiar de asistenţă bilaterală din partea României a fost R.Moldova (86% din fonduri). România a oferit asistenţă şi altor state precum: Serbia, Ucraina, Georgia, Siria, Turcia (refugiaţi sirieni), Irak, dar şi unor state din Africa şi Asia Centrală. În total, 80 de state au beneficiat de asistenţă din partea României, în special sub forma burselor de studiu, menţionează raportul.
Dodon are pretenții de mare economist, deși nu pricepe o boabă în materie. Vreau să cred că va efectua, totuși, un simplu exercițiu ca să constate că România a alocat 200 de milioane de euro pentru redresarea situației în infrastructura localităților din R.Mldova și 100 de milioane de euro cadou pentru procurarea de microbuze, etc.
E cazul să-l întrebăm cum ne-a ajutat Rusia, cea care ne vrea în CSI și Uniunea Eurasiatică în calitate de enclavă Kalinigrad -2. Numai imbargouri și bătaie de joc de cetățenii noștri care lucrează în Rusia.Kremlinul a finanțat serios secesionismul rus din Transnistria și pe cel găgăuz de la Comrat, fapt ce i-a permis lui Dodon să afirme cu nesimțire că în UE ne vom integra fără aceste două insule separatiste pe care el le vrea republici federative în cadrul R.Moldova. De fapt, acestea vor fi două membre ale unei confederații cu armata rusă staționată pe vecie în Transnistria.
Din această perspectivă, nu pot să nu-i dau dreptate fruntașului PL, Mihai Ghimpu. El a cerut ca, odată cu replica dată Dumei de Satat din Rusia care se implică în afacerile interne ale R.Moldova, să renunțăm și la calitatea de membru al CSI, care este o structură anchilozată, motiv pentru care a fost abandonată de către Georgia și Ucraina.
Dodonismul, însă e tare în parlamentul de la Chișinău. Fără a aduce un argument consistent în favoarea structuri care ne mulge de bani, inițiativa a fost respinsă de către cei care, potrivit liderului liberal sunt vreo 70 la număr în parlamentul de la Chișinău.