Iurie Chirinciuc

Tinerii și Diaspora

vor salva                    

Neamul și Țara !

(Română) Unirea, Națiunea a făcut-o!  (Mihail Kogălniceanu)

12.01.2018
Share Button

Извините, этот техт доступен только в “Română”. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.



Locuiesc la Iași de ceva timp. Aici învață fiica mea, Daria. Pe 24 ianuarie o voi îmbrăca în costum național și, împreună cu soția și fiul vom merge la marea sărbătoare. Vreau să cred că evenimentul va deschide inimile tuturor românilor și că vom demonstra că suntem demni de înaintașii noștri.

Pe 24 ianuarie, la Iași, liberalii vor demonstra că sunt o importantă forță politică

Partidul Liberal debutează în plină forță în anul politic curent, care este unul al alegerilor generale și al schimbării din rădăcină a clasei politice.

Politicienii din R.Moldova, cei care au o viziune clară asupra viitorului , desigur, se vor căli în luptele pentru realizarea mărețului ideal al Unirii alături de frații lor. Aceasta este noutatea politică a anului care va aduce cu sine schimbări substanțiale în componența calitativă a eșaloanelor puterii de la Chișinău.

Astfel, pe 24 ianuarie, cu începe de la ora 8.00, în Piața Unirii din Iași vom marca Unirea Principatelor Române din 1859. Evenimentul va fi marcat de către unioniştii din România şi R. Moldova în Piaţa Unirii din Iaşi.

După 159 de ani de la mica Unire, ziua de 24 ianuarie ne va supune unui serios examen în fața întregii Europe. Alianţa pentru Centenar, care reuneşte peste o sută de organizaţii, i-a îndemnat pe unionişti să marcheze împreună sărbătoarea Micii Uniri din anul 1859.

Partidul Liberal care a lansat campania prezidențială a lui Mihai Ghimpu la Iași, va fi, desigur, printre principalii susținători ai evenimentului.

Eu nu cred că înalții demnitari de la București vor renunța să participe la acest eveniment. Nu cred că justiția îi va interzice lui Dorin Chirtoacă să participe la sărbătoare. Aici, la acest eveniment vom putea afla cât de serioase sunt perspectivele noastre de a intra cu dreptul în civilizația europeană.

După ce primarul de Chișinău a demonstrat, la referendumul din 19 noiembrie, trecut, că-l poate învinge pe Dodon ori de câte ori va fi necesar, numărul celor care privesc cu scepticism la viitorul PL s-a redus drastic.

Ce vom face noi, liberalii pentru a informa corect populația? Vom analiza atent evenimentul istorice de acum 159 de ani când domnitorul Alexandru Ioan Cuza a reușit să convingă Marile Puteri să recunoască Unirea Principatelor Române. Prin reformele promovate în toate domeniile el a pus bazele statului român modern. Noi, desigur, vom fi activi la Consiliul Europei și în UE, unde raportor pentru R.Moldova este liberalul Petras Austervicius.

Cunoașteți că noua țară a început să se numească România abia după abdicarea lui Cuza, din anul 1866, când a fost redactată prima constituție. În tot acest timp, în care două dintre principatele române au reușit să se unească, Transilvania se afla sub stăpânire austriacă, iar din 1867, sub dominație austro-ungară, până în 1918, când a avut loc Marea Unire de la Alba Iulia.

Deci, indiferent de faptul unde trăim – în România sau în R.Moldova avem sacra obligație de a apropia prin fapte concrete viitorul nostru comun. Realizarea unor proiecte transfrontaliere, edificarea gazoductului Iași-Chișinău reprezintă doar un început timid al relațiilor dintre frați.

Putem face mult mai mult dacă vom da dovadă de unitate, dacă vom concepe Centenarul Unirii ca pe un eveniment ce ne va transforma percepția despre UE și realitățile de aici. Până nu vom conștientiza că e timpul să ne luăm destinul în propriile mâini, nu vom reuși să intrăm în civilizație ca o națiune politică matură.

Share Button