Mihai Ghimpu a adus o probă concretă că PL va participa la guvernare după alegerile din 2018, deoarece doar liberalii știu cum să aducă înapoi miliardul și vor arăta poporului cine sunt hoții.
Am ascultat cu un viu interes discursul rostit în fața presei de către Mihai Ghimpu pe marginea sintezei prezentate de BNM, realizate din raportul Kroll-2.
Dacă Vlad Filat a spus că vrea să arunce în aer clasa politică, Mihai Ghimpu a făcut-o astăzi, convingând poporul cu argumente că liberalii știu cum să întoarcă banii. Raportul prezentat de Mihai Ghimpu, adus în fiecare casă de basarabean, într-o formă accesibilă, va convinge populația că adevărul nu este la fundul mării și nu este cu capul spart.
Liderul PL are perfectă dreptate când afirmă: ”În 2013 Partidul Liberal a fost exclus de la guvernare, pentru a se fura miliardul, iar în 2017, colegii Iurie Chirinciuc și Dorin Chirtoacă, arestați și învinuiți de corupție, pentru ca lumea să nu mai creadă ceea ce vom spune noi despre furtul miliardului și că astfel să nu fie recuperat miliardul și să fie trași la răspundere cei implicați în toată operațiunea de jaful secolului, fapt confirmat și de promovarea în guvern a foștilor doi prim miniștri, care nemijlocit au contribui la furtul miliardului. Iurie Leancă a dat garanția statului pentru 9, 5 miliarde iar Ciril Gaburici, pentru 6, 5 miliarde”.
Pe 24 martie 2015 eu am prezentat un raport de alternativă în parlament. În el am arătat că autoritățile au scopul ascuns de a minți poporul. Atunci, între altele, mi-am exprimat satisfacția că deși statul a pierdut profiturile încasate de BEM în perioada 1994-98, totuși a reușit să reintre în proprietatea băncii. Mai spuneam că această istorie nu a fost pe placul aleșilor poporului. Nu toți s-au bucurat de revenirea BEM în patrimoniul statului. Hotărârile de Guvern au fost atacate la Curtea Constituțională de către Oleg Reidman și Sergiu Sîrbu, care au cerut întoarcerea BEM în proprietatea lui Miron Șhor, tatăl lui Ilan Șor. De ce?! Rămâne o întrebare retorică și până astăzi ca și libertatea lui Ilan Shor.
În calitate de membru al comisiei ce a examinat situația de la Banca de Economii, am propus ca perioada de investigație să fie extinsă, astfel încât comisia să nu se limiteze doar la evenimentele ce s-au petrecut în 2014-2015, iar aici să încapă Zinainda Greceanîi care a acordat credite preferențiale fabricii de vinuri de la Cojușna. Această propunere a fost respinsă cu vehemență, iar principalul argument a fost existența Raportului Comisiei, prezidată de Oleg Reidman în 2013.
Ca să vezi, Comisia de anchetă din 2013 a investigat situația de la BEM timp de 4 luni, încheindu-și lucrările cu un raport de 17 pagini, care nu are nicio semnătură a membrilor comisiei, niciun număr de înregistrare și nici o anexă. Mai mult decât atât, în urma numeroaselor demersuri pe care le-am făcut către: Secretariatul Parlamentului, responsabilul de regimul secret al Parlamentului, Comisiei Economie Buget și Finanțe, am constatat că nici raportul și nici materialele documentare ale acestei comisii nu sunt în arhiva Parlamentului. Deci, acest raport nu există. Nici CNA , nici procuratura nu a prezentat un raport. De ce? Din cauza că Comisia Economie, Buget și Finanțe nu le-a trimis raportul. Din ce motiv?! Este clar că cineva cu interese a ordonat că această hotărâre să nu ajungă pe masa organelor de drept. Iar a doua întrebare e la fel de ogică: de ce nu s-au autosesizat instituțiile de drept?
Astăzi constatăm aceeași situație. Autoritățile vor să se spele pe mâini, să mușamalizeze cazul, iar raportul Kroll- să nu mai fie realizat niciodată. Din acest punct de vedere mi se pare judicioasă decizia președintelui PL, Miahi Ghimpu, de a apela la ajutorul structurilor de resort americane.
”Avem informaţii credibile că americanii s-au oferit să ajute autorităţile Republicii Moldova după ce furtul miliardului a devenit public. Cei care au intrat în contact cu americanii s-au prefăcut că acceptă, dar americanii le-au cerut lucrurile elementare de care aveau nevoie pentru a găsi banii furaţi şi vinovaţii, cum ar fi numele băncii intermediare prin care s-au făcut tranzacţiile cu banii scoşi din Republica Moldova şi trimişi în lumea largă în conturi offshore. De asemenea, au cerut codurile SWIFT ale acestor tranzacţii. În acest moment, moldovenii s-au răzgândit și le-au spus americanilor că se vor descurca singuri şi că vor găsi o firmă de investigaţii, care s-a dovedit apoi, a fi Kroll. Guvernanţii de la Chişinău s-au temut că americanii vor găsi banii şi pe cei vinovaţi. ” spune Mihai Ghimpu.
Tot Mihai Ghimpu amintește că liberalii au propus ca Procuratura Generală să se adreseze către departamentul de stat al SUA, OFAC, dar nu au fost auziți, ceea ce înseamnă, încă o dată, că Guvernarea de azi, nu a dorit și nu dorește să fie întors miliardul și trași la răspundere cei care au contribui la furtul miliardului.
Sunt absolut convins că raportul, prezentat de Mihai Ghimpu nu le-a plăcut multora. Sunt convins că asupra PL vor fi exercitate în continuare presiuni. Dar acestea nu ne pot intimida. Noi vom merge înainte. Așa după cum a afirmat Ghimpu, dacă eram uniți, asemenea bătăi de joc față de popor nu ar fi fost admise.