Actuala guvernare a respectat tradiția de a face propagandă în masă. ”Agitpoezdul” guvernului a ajuns la Strășeni după cum ne informează o televiziune rusească de-a lui Plahotniuc.
Aici, înloc să răspundă la modul concret de unde va lua finanțe pentru construcția capitală a drumurilor, dar nu pentru cârpirea lor, de unde va lua forța de muncă necesară pentru edificarea infrastructurii dacă școlile tehnice-profesionale sunt la pământ, iar specialiștii cu studii superioare, făcute de mântuială pleacă pe un cap peste hotare pentru a scăpa și de regim, dar și de prima casă, premierul Pavel Filip s-a lansat în critici dure asupra PL și PLDM care, cică, au abătut R.MOldova de pe drumul european.
Filip cochetează. El nu știe că Petras Austervicius, raportorul pentru Moldova al UE, a spus că cele 100 de milioane de euro, promise de UE vor fi alocate primăriilor și nu pe sprânceană așa după cum o face PD. Banii vor ajunge la oameni cu verticalitate. Printre aceștia, evident, se vor număra primarii care au semnat prin votul cetățenilor declarația de Unire.
Mai mult, Andi Cristea, co-președintele grupului de prietenie al parlamentului european cu R.Moldova a spus în contextul refuzului deputaților cu verticalitate de a semna o inițiativă populistă, că pentru UE contează faptele concrete, dar nu vorbele.
Deci, e vorba de realizarea Acordului de Asociere la realizarea căruia R.Moldova are grave restanțe politice. E vorba de justiția selectivă la care procedează regimul, de represaliile politice asupra liberalilor, de independența mass mediei, de drepturile omului.
În această ordine de idei a fost totalmente deplasată afirmația lui Filip, făcută iresponsabil, în fața activului raionului Străseni, adus aici cu arcanul, dar care nu a umplut nici jumătate din sală. El a afirmat că PL și PLDM au îndepărtat R.Moldova de UE.
„Toţi cei care până acum au strigat mai tare că ei sunt proeuropeni şi în afară de integrare europeană nu văd nimic, anume ei ne-au îndepărtat de Uniunea Europeană. Toţi încearcă să scindeze această societate, să ne dezbine cel puţin în două tabere. Este cred că o tradiţie la moldoveni să ne mâncăm unul pe altul. Aşteptăm să vină cineva din Moscova, Bucureşti, Bruxelles sau Whisington, atunci când o să înţelegem că pur şi simplu trebuie să ne suflecăm mânecile şi să ne apucăm de lucru, iată atunci o să începem a trăi bine în Republica Moldova”.
Era cazul ca Filip să fi fost mai concret, căci o lume știe aceste adevăruri:
1. Regimul a procedat la o răfuială deschisă cu PL pentru faptul că i-a cerut PD să respecte recomandările Curții de la Veneția de a nu modifica acum sistemul de vot;
2. Regimul a vândut cetățenii turci dictatorului Erdogan, în timp ce niciun guvern nu a răspuns solicitării acestuia. Astfel guvernarea Filip a izolat R.Moldova pe plan internațional;
3. Guvernul nu a respectat rezoluția Congresului Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei de a nu-l demite pe Dorin Chirtoacă până nu va fi pronunțată o hotărâre de judecată;
4. Guvernul a procedat la amnistia fiscală, sever criticată de toate organismele de resort, inclusiv de FMI;
5. Guvernul a privatizat fraudulos Compania Air Moldova, cel mai posibil pentru ruși, care vor fi liberi să aducă pe calea aerului în R.Moldova tehnică militară și experți pentru a încercui Ucraina;
6. Guvernul, în persoana lui Pavel Filip, a promis să instaleze un panou pe care va fi indicat zilnic cât s-a întors din miliard. Nu mai vedem panoul. La capitolul ”recuperări” vedem un TITANIC ZERO;
7. Guvernul, în persoana lui Pavel Filip, a promis să nu-și politizeze activitatea, deoarece a fost ales de reprezentanții mai multor partide. Vedem, însă, contrariul – directivele și inițiativele populiste vin în fiecare marți de la sediul PD și sunt rostite de un personaj cu cel mai negativ rating din R.Moldova.
În concluzie trebuie să răspundem la întrebarea –concluzie a lui Filip despre tradiția moldovenească de a se mânca unul pe altul. Ea nu vine de la liberali sau de la liberal-democrați. Mănâncă oamenii, în special oponenții politici, un singur partid.
Ca să vă convingeți cât de perfid acționează, vin cu o ultimă precizare. Mihai Ghimpu a declarat în dezbaterile privind modificarea Constituției că el trebuia să fie președintele parlamentului în urma desemnării unui primi ministru democrat. Vin, deci și eu cu o întrebare către Filip: ”Cine pe cine mănâncă în R.Moldova, d-le prim ministru, desemnat de către liberali pentru a asigura parcursul european al R.Moldova,dar nu pentru a satisface lăcomia unui personaj care-și imaginează că aceste trei palme de pământ sunt feuda sa , dar nu parte componentă a României?”