E trist că în ziua de naștere a lui Mihai Eminescu în România și-a anunțat demisia primul ministru. Mă tem că România începe să ia exemplu de la R.Moldova. Iar acest exemplu al schimbării frecvente a prim miniștrilor într-un stat care înregistrează cea mai mare creștere economică din UE este unul care îi face pe vecinii noștri, dar și pe adversarii istorici să-și frece mâinile de bucurie.
Dacă analizăm la rece relațiile dintre cele două state românești și vorbim direct despre ceea ce alții se feresc să spună din rațiuni diplomatice sau conjuncturale trebuie să constatăm că aceste crize aduc un prejudiciu de imagine externă României și asemenea indivizi ca Dodon, vor folosi imediat prilejul de a se lansa în speculații, gen: ”Iată cu cine vor să se unească! La ruși să mergem! La Putin că acolo-i stabilitate!”
Noi intelectualii, conștientizăm că acestea sunt rigorile democrației, dar să nu uităm că noi, românii, avem de rezolvat sarcini mult mai complexe decât perfecționarea jocurilor de putere în interior. În primul rând, în Basarabia trebuie să explicăm avantajele Unirii.
Din aceste rațiuni vreau să cred că clasa politică românească se va pătrunde de importanța acestui moment și va alege un prim ministru care alături de președintele Iohannis să reprezinte demn România în anul Centenarului Unirii și în anul viitor când chiar de pe 1 ianuarie 2019 va prelua pentru 6 luni președinția Consiliului UE.
Din punctul meu de vedere noi deja trebuie să fim pregătiți pentru a face față acestor sarcini ca să nu urcăm din mers în trenul care se deplasează în plină viteză către o nouă UE. Cu alte cuvinte, clasa politică de la București trebuie să fie gata să pledeze corect cauza integrării R.Moldova în circuitul valorilor europene autentice.
Există toate premisele pentru aceasta. Avem nevoie de voință politică și de identificarea clară a acțiunilor ce vor asigura realizarea interesului național de secole al poporului român.
Răspunzând la o întrebare legată de posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis să nu mai numească un premier PSD, Dragnea a spus că probabil președintele nu este fericit de situația actuală, dar crede că va respecta majoritatea parlamentară.
„Președintele Klaus Iohannis nu este fericit probabil de situația în care am ajuns. Cred că președintele va respecta însă Constituția și majoritatea parlamentară”, a declarat Liviu Dragnea, după ședința CEx care a decis retragerea sprijinului politic acordat Guvernului Tudose.
Întrebat dacă PSD este pregătit pentru alegeri anticipate, Dragnea a declarat: „noi suntem de pregătiți de alegeri oricând dar nu cred că se gândește președintele la asta”.
Așa este. Alegerile anticipate concomitent în cele două state românești i-ar facilita lui Dodon sarcina de a realiza scenariul diabolic de includere a R.Moldova în Uniunea Eurasiatică, el ajungând la putere prin fraudă și război hibrid dus de către Kremlin împotriva întregii Europe și, în primul rând împotriva R.Moldova, Ucrainei și Georgiei.