Niciun partid unionist nu a acces in Parlamentul de la Chisinau. Concertele, magazinele sociale, pomenile, promisiunile desarte au fost mai puternice decat fireasca pornire catre un viitor sigur romanesc, în UE si NATO. La urnele de vot nu s-au prezentat circa 51 de procente din cetățenii cu drept de vot, majoritatea cărora sunt unioniști convinși.
Principala cauză a eșecului patidelor unioniste constă în faptul că ele nu s-au coagulat. Partidul Liberal a venit cu un asemenea mesaj și el a fost auzit doar de către dl Vlad Bilețchi, liderul mișcării unioniste ODIP.
Înainte de scrutin Dorin Chirtoacă s-a întâlnit cu președintele PNL, Vitalia Pavlicenco, dar formațiunea a ezitat să participe în alegeri pe listele PL. Ea a motivat că nu acceptă traseismul. Evident, motivul invocat e fals, deoarece ambele formațiuni sunt unioniste și nu era vorba de o schimbare a dezideratelor politice.
E bine, cel puțin nu s-au atacat reciproc în campanie și acesta deja e un mare plus. Dar viteza coagulării trebuie să fie infinit mai mare. Sunt sigur că în cazul unor alegeri anticipate, dar și din perspectiva localelor, PL va reuși să convingă celelalte formațiuni, mișcări unioniste să găsească limbaj comun.
Ce trebuie să facă înainte de orice PL și Dorin Chirtoacă, actualul președinte al PL care-l cunoaște nu din auzite pe ex-președintele Traian Băsescu?
El fiind cel care i-a dus lui Băsescu o cupă cu pământ din Basarabia, trebuie să-i ceară public să nu mai dezbine unioniștii. Jocurile politice ale lui Băsescu sunt de-a dreptul periculoase.
Fiind cel care în 2017 a venit în Basarabia ca să unească românii basarabeni, președintele Băsescu nu a conștientizat că nu o poate face cu unul ca Șalaru care a fost și rămâne profitorul de serviciu, deprins să scoată bani și din piatră seacă, nu numai din specularea sentimentelor patriotice.
Văzând că a eșuat, Băsescu, a îndemnat electoratul să voteze pentru blocul ACUM. Dar blocul ACUM nu trece testul de integritate românească. După ce Năstase, copreședintele blocului, s-a bucurat că niciun partid unionist nu a trecut în parlamentul de la Chișinău, ex-președintele Băsescu, depotrivă cu acoliții săi din R.Moldova care l-au susținut, la fel ca și elitele politice de la București, în special Dan Dungaciu, ar trebui să-și asume eșecul. N-a fost să fie. Băsescu deja îi recomandă lui Năstase să nu-i încurce lui Plahotniuc să-i permită să cumpere deputați astfel ca să guverneze.
A uitat că și-a cerut scuze de la românii basarabeni pentru faptul că l-a adus la putere pe Voronin în cel de-al doilea mandat. E cazul să o facă și acum, deoarece a contribuit ca un segment uriaș al electoratului pro-unionist, de 30 la sută, să nu fie reprezentat în parlament. Elementul românesc a fost principalul dușman al statalișitlor. Spre marele meu regret, partidele care erau pro- URSS în anii 90 acum au devenit stataliste. Liderii acestora susțin că nu fac geopolitică, nevăzând că existența acestei republici deja este un prilej de dispută dintre occident și Ruisa. Dodon, cel care iți asumă neutralitatea și moldovenismul primitiv a fost de vreo 25 de ori la Moscova și nicodată la București,Kiev, in SUA sau în Germania. Dodon duce personal KAMAZ-urile lui Putin, la fel ca Shor magazinele sociale. Aceasta nu e geopolitcă?
Primordială, totuși, e implicarea intelectualilor. E adevărat, ei se consideră curajoși care știu să dea aprecieri, dar nu înțelg să pună umărul. Mulți dintre ei, de ce să nu o spunem, au fost cumpărați de toate partidele care au acces în parlament, dar înainte de orice de către guvernare.
Accept reproșul întemeiat al unora că nu arăt unde a grețit PL. Răspund – PL a greșit că nu a inceput dialogul privind coalizarea imediat după scrutinul anterior cand a acces in parlament. Ca acest lucru să nu se întâmple în momentul de față ( nu scriu special acum),trebuie să inițiem imediat un dialog constructiv cu toate formațiunile unioniste din România și R.Moldova pentru a-i convinge pe unioniștii basarabeni că stând acasă votează pentru partidele oligarhilor care au ajuns în parlament.