Pentru mine, ziua de 6 septembrie are o conotație foarte importantă și asta pentru că anume în această zi cu două secole în urmă s-a născut cel pe care mulți istorici îl numesc „creierul” unirii principatelor românești, Mihail Kogălniceanu. Istoric, om politic și gazetar iscusit. El a fost cel care a stat la baza unirii Moldovei cu Tara Românească, la data de 24 ianuarie 1859. Omul, căruia nu i-a fost frică nici pentru o secundă să spună că este român, vorbește și gândește românește, iar astfel a și făcut „Mica Unire” a principatelor române.
Mihail Kogălniceanu s-a născut la Iași. Provine dintr-o familie de boieri originari de pe malurile râului Cogâlnic. Poate fi considerat unul din cei mai mari promotori ai valorilor românești. Fiind și profesor de istorie, a știut cum să cultive discipolilor săi simțul românesc și să le explice de la mic la mare cine suntem, din ce neam provenim și care ne este viitorul. Chiar și în scrierile sale se ruga la Dumnezeu să rămânem români și iată că ruga i-a fost ascultată. Istoria l-a cinstit pe Kogălniceanu pentru faptele eroice pe care le-a înfăptuit, iar cronicarii au avut doar cuvinte de laudă la adresa lui. Nicolae Iorga îl descria pe Mihail Kogălniceanu într-o scriere de a sa ca fiind un „genial bărbat de stat" care „domină ca un uriaş istoria modernă a României", că „ideile naţionale, pe care s-a întemeiat România, sunt ideile lui M. Kogălniceanu de la 1840 până la 1859", iar aceste vorbe i-au fost adresate pe bună dreptate.
Cât timp a fost prim-ministru al Moldovei, mereu a avut discursuri unioniste și mereu a știut să pună accentele corect pentru a demonstra tuturor că moldovenii și românii sunt aceeași națiune, că vorbesc aceeași limbă și au aceleași tradiții dar și valori. A calculat fiecare pas în cariera sa de politician și s-a implicat direct ca Alexandru Ioan Cuza să fie numit domnitor al Moldovei. Pentru că numai așa era să se înfăptuiască „Mica Unire”, de la 24 ianuarie 1859, ca după sute de ani de rătăcire, Moldova să revină acasă, lângă patria mamă, România. Iar pentru asta, istoria i-a demonstrat un adevărat respect.
Acum, că au trecut mulți ani de la acele evenimente care au rămas și astăzi în istoria noastră, vreau să fac o paralelă cu situația în care se află în acest moment Republica Moldova. O bucată de pământ ce pretinde a fi o țară independentă și suverană. Însă nici pe departe nu este așa. Marea problemă este că acum foarte mulți politicieni care guvernează Republica Moldova sunt niște lași și trădători, iar pentru doi arginți sunt gata să-și vândă istoria și neamul. Și nu oricui, dar celui mai mare dușman al națiunii românești și anume Rusiei.
Republica Moldova are și acum nevoie de astfel de lideri neînfricați, care să promoveze idealul unirii cu țara mama România. Iar Mihai Ghimpu este unul din ei pe care îl pot compara cu Mihail Kogălniceanu. Pentru că din ’89 încoace promovează idealurile românești. A fost pilonul de bază la crearea Mișcării de Eliberare Națională. Chiar dacă a fost președinte interimar, a fost unicul care a avut curajul să desecretizeze arhivele KGB-ului sovietic și să emită decretul cu privire la ocupația sovietică din 1940. Momentan, Partidul Liberal este cea mai mare forță unionistă din Republica Moldova, iar acest lucru îi sperie pe cei care vor să destabilizeze situația de la Chișinău și să închine acest teritoriu rușilor. Iar din acest motiv suntem atacați și ponegriți de presa de partid.
În jurul PL-ului ar trebui să se unească toți cei care vor ca adevărul să fie restabilit, iar în anul 2018 să rescriem un nou capitol în istoria mondială. Doar împreuna la centenar vom reuși ceea ce mulți nici nu-și imaginează că vom face și anume UNIREA cu patria mama, România. Acesta este idealul tuturor românilor moldoveni din Basarabia, dar și a multor minorități naționale.
Partidul Liberal a împlinit 24 de ani de când luptă zilnic pentru unirea celor două maluri de Prut și în sfârșit vom învinge - vom ajunge cu toții să dansăm hora unirii. Pentru că în fruntea acestui partid avem patrioți adevărați, care luptă pe bună dreptate pentru acest lucru. Aceștea sunt Mihai Ghimpu, Dorin Chirtoacă, Valeriu Munteanu, Gheorghe Brega, Corina Fusu, deputații liberali, primarii, consilierii, dar și membrii PL-ului, care sunt adevărați patrioți și acei politicieni care vor scrie o nouă pagină în istoria românească. În ajunul centenarului, deputații PL vor fi cei care vor propune modificarea constituției și votarea actului unirii. Acest lucru va fi o șansă unică pentru ceilalți deputați să dea dovadă de curaj și să voteze acest act, la fel cum au făcut-o și strămoșii noștri, în anul 1918. Doar așa le vor fi iertate toate greșelile politice și își vor recăpăta încrederea în ochii cetățenilor.
Astăzi, mai mult ca niciodată avem nevoie de unire, pentru a scoate această bucată de pământ din mocirlă și sărăcie, pentru ca și cetățenii Republicii Moldova să simtă cum e să trăiești într-un stat în care legile sunt respectate, salariile și pensile sunt suficient de mari ca să ai un trai decent. La concluzie aș vrea să citez vorbele spuse de Mihail Kogălniceanu acum 160 de ani, care sunt atât de actuale și astăzi- „Suntem acelaşi popor omogen, identic ca nici unul altul, pentru că avem acelaşi început, acelaşi nume, aceeaşi limbă, aceeaşi religie, aceeaşi istorie, aceeaşi civilizaţie, aceleaşi instituţii, aceleaşi legi şi obiceiuri, aceleaşi temeri şi aceleaşi speranţe, aceleaşi trebuinţe de îndestulat, aceleaşi hotare de păzit, aceleaşi dureri în trecut, acelaşi viitor de asigurat şi, în sfîrşit, aceeaşi misie de împlinit" și „Românii deja au dovedit că sunt demni de libertate”, lucru pe care îl vom recâștiga în 2018.
Așa să ne ajute Dumnezeu!