Prin decizia în care regretă că recomandarea sa anterioară de a nu modifica sistemul electoral a fost ignorată de autorităţile moldovene experţii Comisiei de al Veneția alături de OSCE/ODIHR confirmă că PL a fost și rămâne principala formațiune care a jucat un rol de primă mărime în menținerea opțiunii pro-europene a R. Moldova.
Toți știu că președintele PL a sacrificat de două ori PL pentru a păstra cursul european al R.Moldova. Pentru prima dată s-a deplasat la Bruxelles unde l-a convins pe Petras Austervicius, raportor pentru Moldova la UE că noua coaliție, formată din PL și PD este una de natură să reabiliteze R.Moldova în fața partenerilor internaționali.
Deci, când asistentul secretarului de stat Bidget Brinck salută performanțele guvernului, cei ”de sus” nu trebuie să se bată cu pumnul în piept – meritul este al PL. Anume Mihai Ghimpu, președintele PL, membru al familiei ALDE în parlamentul european a pus obrazul și eurodeputatul Petras Austervicius a dus demersul mai departe. Cuvântul dat obligă, firește.
Și din aceste rațiuni deputații PL nu au votat modificarea sistemului de vot în unul mixt. Și iată că, pentru a doua oară, experții Comisiei de la Veneția arată că legea este una neclară, anumite prevederi ale ei sunt confuze, fapt ce sporeşte riscul ca deputaţii aleşi în circumscripţii să fie influenţaţi de interesele de afaceri. În plus, legea nu a fost discutată pe larg, oamenii nu o cunosc sau sunt indiferenți față de modificarea ei, ceea ce se va solda cu o prezență foarte joasă la urne, care de asemenea, avantajează elitele politice de la guvernare.
La ultimele audieri ale Comisiei de la Veneția R.Moldova a fost reprezentată de doi deputaţi democraţi: Sergiu Sârbu şi Igor Vremea.
Sârbu a promis că guvernarea va ţine cont de recomandările formulate de Comisia Veneţia, însă acestea, cel mai probabil, vor putea fi puse în practică la următorul ciclu electoral. Adică, acum mergem câine-câinește, iar peste patru ani vom fi democrați. Tot Sârbu s-a bătut în piept așa cum doar el știe să o facă și a declarat sus și tare că modificarea sistemului de vot, cu particparea lui Dodon este decizia suverană a statului R.Moldova.
Nimeni nu a contesta această decizie. Experții Comisiei de la Veneția, oficialii UE și cei ai SUA le-au amintit celor de la vârful puterii că statul, totuși, este al oamenilor, nu al lor. Deci, și asistența de 100 de milioane de euro, prevăzută pentru R.Moldova trebuie să fie una pentru reprezentanții oamenilor dar nu ai oligarhilor.
Şefa Serviciului de Acţiune Externă a UE, Federica Mogherini, declara la ultima reuniune de Consiliu că banii vor fi defalcați în bugetul guvernului de la Chişinău doar în cazul în care recomandările Comisiei Veneţia vor fi respectate și aplicate.
Iar europarlamentarul lituanian Petras Austrevicius, un bun prietene de-al lui Mihai Ghimpu, a precizat într-un interviu de dată recentă că soluţia pentru debursarea banilor este la Chişinău, nu la Bruxelles. „Tocmai pentru că respectăm cetăţenii, nu suntem de acord cu abordarea coaliţiei de guvernare din Moldova”, a declarat europarlamentarul.
Revin acum la sondajele trase de păr ale unor ctitori de imagine falsă care susțin că PL s-a prăbușit în sondaje fără a spune că partidul condus de către Mihai Ghimpu nu a acceptat lovitura de stat din ianuarie când a participat la crearea coaliției, deoarece dacă nu o făcea, putere avea să-i revină lui Dodon și Usatâi și Voronin,dar nu lui Năstase și Sandu. Apropo Maia Sandu atunci nu avea nici partid.
În cazul părăsirii coaliției de guvernare, așa după cum am scris, Mihai Ghimpu a respectat obiectivul european pentru a nu-l admite pe Dodon la guvernare care s-a apucat de votul mixt, la fel ca și Leancă, cu mâinile și picioarele.
Deci, faptul că în noul său raport Comisia de la Veneția exprimă convingerea că sistemul electoral nu trebuie schimbat, se datorează inclusiv, liberalilor.
Cunoateși cu toții cine au fost arestați, suspendați din funcție, ce dezmăț a început Radu la primăria, condusă de Chirtoacă, ea fiind susținută în toate de Ivan Ceban și Ruslan Codrean, omul lui Dodon și Leancă, pentru a nu mă mai referi la trădătorul Nistor Grozavu.
Cu toate acestea, noi suntem convinși că timpurile noi aduc oameni noi. Iar afirmaţia filosofului Friedrich Nietzsche, potrivit căreia „ce nu mă omoară mă face mai puternic”, analizată în context psihologic, este valabilă pentru PL care e unul al speranțelor.
Speranța nouă a PL se numește Unire. Liberalii au demonstrat, prin acțiunile concrete, descrise mai sus, că în actualele condiții vitregi trebuie să ne unim cu frații pentru a izbândi în numele omului.