Despre compozitorul Eugen Doga se spune că este cel mai mare compozitor român în viaţă. Afirmația e valabilă atât la București, cât și la Chișinău. Și nu doar din rațiunea că Eugen Doga și-a exprimat susținerea pentru mișcarea de unificare a celor două state românești, încă în zorii Independenței R.Moldova.
El a văzut încă atunci că nomenclatura de partid nu este capabilă să edifice un stat durabil și nu a greșit. Astăzi ne aflăm în groapa cu deșeuri a istoriei, iar maestrul depune maxime eforturi pentru a ne ajuta să ieșim din ea.
Dorin Chirtoacă, primarul Chișinăului, a spus că Eugen Doga e bun de președinte al R.Moldova. Afirmația lui venea după ce din inițiativa sa, strada pietonală din Chișinău a început să poarte numele Eugen Doga.
Astfel avem intersectate strada pietonală Eugen Doga și bulevardul Grigore Vieru. Au fost și rămân în cele mai sacre momente ale vieții lor doi mari prieteni. Dorin Chirtoacă nu le-a permis să se despartă. El a știut ce face.
De ce? Asemenea reprezentanți ai neamului nostru ,în timpurile de cumpănă cu muza lor, pot opri tunurile, ei fiind auziți și respectați pretutindeni.
Mă prind asupra gândului că chiar dacă nu făcea nimic pentru Chișinău, deși are la activ realizări notorii, Chirtoacă Dorin trebuie respectat și urmat pentru faptul că a decis să confere numele marelui Doga celei mai frumoase străzi a Chișinăului, că nu i-a despărțit pe cei doi mari artiști.
Opera lui Eugen Doga este una vastă şi cuprinde lucrări de balet, cvartete, cântece, melodii lirice, muzică pentru piese de teatru şi peste 200 de filme. Celebrul vals din filmul “Gingaşa şi tandra mea fiară” este una dintre cele mai faimoase compoziţii muzicale ale secolului XX.
În conformitate cu o decizie specială a UNESCO, acest vals este recunoscut ca fiind unul dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX.
Președintele SUA, Ronald Reagan îl considera cel mai bun vals al secolului XX. Este înscris în lista celor 200 de personalităţi ale lumii din toate timpurile.
În mod cert, Mântuitorul a vrut ca cel mai mare cântăreț al neamului nostru să se nască pe 1 Martie când serbăm Mărțișorul. I-a mai dat un chin pe care-l duce și de care speră să se izbăvească, locul lui de naștere este sub dominație străină.
Nu se va împăca niciodată cu această stare de lucruri, așa după cum nu s-a împăcat cu faptul ca Dodon să folosească celebra sa melodie ”Codrii mei Frumoși” într-un spot publicitar al partidului său.
La ceas aniversar, îi doresc maestrului multă sănătate, inspirație aleasă în numele propășirii neamului. Credința sa este și credința noastră. Ea ne dă puteri să învingem vitregiile sorții care a fost necruțătoare cu neamul nostru.
La Mulți Ani, stimate Eugen Doga, tandrul și iubitul nostru apărător al valorilor naționale netrecătoare!