Am citit multe texte total neinspirate, autorii cărora subliniază că Actele de Unire, semnate de către comunele din R.Moldova, sunt simbolice, că nu au nicio consecință juridică. Mă miră infantilismul unor pretinși lideri de opinie care nu văd sensul larg al acestei mișcări a românilor basarabeni către o Europă Unită, al doilea actor politico-economic din lume.
Or, vrerea de Unire a populației cu Țara are conotații
imediate pentru toți cetățenii R.Moldova, indiferent de naționalitate. Ei vor să trăiască mai bine, în securitate, să nu mai fie furați ziua în amiaza mare.
Și acest lucru e posibil doar prin Unirea cu patria-mamă. Prin eliminarea acestei clase politice care e în putrefacție. Lumea nu-l crede nici pe Dodon, o clonă a oligarhilor, care face jocul Rusiei, deși ea trebuie să fie considerată stat - agresor, care ține armata pe teritoriul R.Molodva contrar voinței noastre.
Dacă este atât de împătimit de referendumuri, de ce Dodon nu propune organizarea unuia privind retragerea armatei ruse și a munițiilor din dotare din stânga Prutului?
Ca să fiu cât mai explicit, voi face trimitere la un seminar de securitate care va începe de curând la Chișinău și la care vor participa Georgia, Ukraina și R.Moldova.
La el vor asista invitați de peste hotare, inclusiv de la Consiliul Atlantic, care ne vor spune două adevăruri esențiale atât de mult așteptate de către aceste trei republici ex-sovietice, martire ale desfrâului și amatorismului oligarhic. E vorba de înfierarea directă a agresiunii rusești asupra lor, dar și de perspectiva admiterii în UE.
Acesta trebuie să fie dușul rece pentru elitele politice care fac jocurile politice ale lui Dodon. Ca să vezi, așa-numitul președinte, vrea să condamne unionismul cu ajutorul organelor de forță, blamează NATO și nimeni nu-l trage la răspundere. Mai mult, acest individ se ridică împotriva propriului popor și trebuie pus la respect prin lege.
Ce vrea, de fapt, poporul? Potrivit reputatului istoric Niall Ferguson, începând cu secolul al cincisprezecelea, Vestul a pus în aplicare șase principii – competiția, știința, supremația legii, medicina modernă, consumerismul și codul muncii decente bazat pe contracte. Restului lumii îi lipsesc aceste principii și ele nu pot fi atinse decât printr-o atașare la ele.
Deci, mișcarea majorității populației autohtone anume către ele nu mai este o taină, ci o realitate durută. Oamenii, în special cei tineri, pleacă în Europa, obținând cetățenie română și le povestesc părinților cum o duc acolo, dar și care ar fi potențialul lor dacă și R.Moldova ar fi membru al UE sau al 52-ea stat american după Puerto Riko.
În aceasta rezidă, dincolo de emoțiile legăturilor de sânge cu frații, pragmatismul populației inteligente care este conectată la net. Astăzi revoluțiile se fac altfel. Eu am ca motto pentru blogul meu aforismul “Tinerii și Diaspora vor salva Neamul și Țara!” .
Intrăm în a doua generație de oameni care nu cunosc UE din auzite, ci trăiesc în ea. În mod frecvent ei sunt întrebați de unde vin.
Și ce răspund? Că vin din țara în care Dodon își face mendrele, încurajat de către ortacii săi din culise? Că există riscul ca după alegerile generale din noiembrie să nu mai poată veni acasă să-și vadă părinții fiindcă le va interzice Dodon?
Pentru un occidental această materie este greu de asimilat. El întreabă în replică: Și voi ce căutați aici, dar nu vă salvați părinții, copiii, neamurile unindu-vă cu cei care vă vor binele?
Bună întrebare. E despre Unire. Cincizeci și șase de comune au găsit deja răspunsul. Ca minunea să se producă, se impune ca UE și România să fie extrem de atente la derapajele lui Dodon, să le analizeze și să înțeleagă definitiv cine le susține în taină.
Așa sau altfel, cu 30 la sută de unioniști, un scrutin poate fi câștigat fără nicio problemă în cazul în care UE va sancționa nedorința Chișinăului de a respecta Recomandările Comisiei de la Veneția.